Biserica Sf. Nicolae- Dintr-o zi

Prea putini bucuresteni cunosc istoricul bisericii Sf. Nicolae - Dintr-o zi. Biserica se afla in spatele Institutului de Arhitectura Ion Mincu, la intersectia dintre str. Biserica Enei si str. Academiei.
biserica sf gh.jpg
Biserica initial a fost contruita din lemn, iar traditia vremii cerea ca lacasul sa fie construit intr-o singura zi, de aici si numele. Potrivit documentelor vremii santierul a durat de fapt un an iar sfintirea a avut loc in exact aceeasi zi in care a inceput santierul. Aceasta prima bisericuta a fost ctitorita de postelnicul Neagu fiul lui Mihaiu din Targsor (Mihaiu fusese facut boier de Mihai Viteazul).

Ulterior terenul si biserica au fost date de zestre de catre Neagu fiicei sale, Marica, cea care va deveni sotia lui Constantin Brancoveanu.

In 1702, Marica, a demolat bisericuta veche, gasind ca este prea mica, si a ctitorit una din piata. Cel care s-a ocupat de constructie a fost Enache Vacarescu, unul dintre cei mai apropiati sfetnici ai lui Constantin Brancoveanu.

Biserica a fost in grija breslei barbierilor in timpul secolului al XVII-lea. Pana la 1830 biserica a lacas domnesc deoarece se afla in spatele resedintei domnitorului. Din locuinta domneasca se putea ajunge printr-un hol suspendat direct in foisolul bisericii, holul trecea peste actuala strada a Academiei.

Acoperisul bisericii este distrus de un incendiu in 1825. La insistentele stolnicului Stanciu, Grigore Ghica reface biserica. Sunt reconstruite acoperisul, boltile, pridvorul iar picturile sunt refacute. La 1 septembrie 1827 se pune noua pisanie care si astazi poate fi vazuta pe portalul intrarii in biserica.

Lacasul sfant cade in ruina in anul 1909. Intre anii 1911 si 1947 a servit ca lacas de cult comunitatii albaneze din Bucuresti.

Pictura murala a fost restaurata in doua randuri, in 1915 si in 1958. Regele Ferdinand declara, in anul 1916, biserica Sf. Nicolae - Dintr-o zi, monument istoric.

In 2005 au inceput lucrarile de consolidare si restaurare a bisericii iar la terminarea lor, in 2012, lacasul a fost resfintit sarbatorindu-se totodata si implinirea a 310 ani de existenta a monumentului.

Arhitectura bisericii se incadreaza in stilul Brancovenesc, are o lungime de aproximativ doua zeci si sase de metri si o latime de peste opt metri.

Pridvorul bisericii se sprijina pe sase coloane din caramida. Din pictura originala a bisericii nu a mai ramas decat icoana Sf. Nicolae care se afla deasupra intrarii pe zidul vestic. Pictura care impodobeste la ora actuala biserica dateaza din 1827.

Sunt multe astfel de comori ale istoriei Bucurestiului in jurul nostru, numai sa stim sa le vedem.

In mod miraculos biserica Sf. Nicolae - Dintr-o zi a scapat din calea dementei demolarilor din perioada comunista, cu toate ca se afla in plin centru al Capitalei. In acea perioada toate lacasele de cult ori erau demolate, ori ascunse in spatele blocurilor comunistoide.

Una din legendele urbane ale Bucurestiului spune ca atunci cand Ceausescu a hotarat in 1984 sa fie demolat spitalul Brancovenesc (construit intre 1835 si 1838), l-ar fi vizitat intai iar activistii de partid ar fi ascuns in spatele unei carpe pisania Saftei Brancoveanu, cea care ctitorise institutia medicala. Textul pisaniei ar fi fost un blestem impotriva celui care ar fi instrainat sau demolat spitalul, blestem care l-ar fi ajuns pe Ceausescu in decembrie 1989.

 
1
Kudos
 
1
Kudos

Now read this

Turist prin Bucuresti

Fie ca sunteti in trecere prin capitala Romaniei sau sunteti dornic de a studia atractiile turistice oferite de Bucuresti cu siguranta nu veti avea de regretat daca optati pentru a aloca un timp acestui lucru. Aceasta discutie si aceste... Continue →